Kan ChatGPT opdages - og kan du overhovedet stole på dens arbejde?

chat gpt illustration (1)

Jeg har aldrig nogensinde set en teknologisk nyhed debatteret og anvendt så meget, som det har været tilfældet med ChatGPT.

Og med god grund. Det er fuldstændig vanvittigt, hvad den AI-baserede chatbot er i stand til.

Indholdsfortegnelse

Hvad kan Chat-GPT hjælpe dig med?

Nu giver jeg bare lige et uddrag. Den kan:

 • Forfatte hele artikler baseret på meget enkle forespørgsler
 • Komponere hele stykker musik
 • Besvare komplicerede opgaver på alle niveauer – og den har sågar bestået programmerings- og advokateksaminer med bravur
 • Skrive kode på niveau med de bedste programmører


Og meget, meget mere.

Så hvad er status? Mister alle vidensarbejdere deres jobs? Er skriftlige eksaminer på uddannelsesinstitutioner dødsdømt? Går Google fallit?

Og har vi overhovedet peaket – eller er der endnu mere i vente?

Jeg gennemgår det hele i denne artikel.

Kan du stole på ChatGPT?

Når ChatGPT sådan uden videre kan svare meget præcist og selvsikkert på hvert eneste spørgsmål, du stiller den, kan man fristes til at stole blindt på svaret.

For hvorfor skulle den svare på noget, den ikke ved noget om?

Jeg kan svare meget kort på overskriften: Du skal ikke stole blindt på de svar, ChatGPT giver dig.

Der findes allerede utallige offentlige eksempler på svar, der er decideret forkerte, og når jeg har brugt systemet, får jeg også jævnligt helt forkerte svar.

Er ChatGPT plagiat?

Nej, ChatGPT’s svar er ikke plagiat – altså kopieret direkte fra andre kilder. Så vidt jeg ved, genererer den komplet forskellige svar til enhver forespørgsel, og derfor bliver ethvert output altså unikt.

Men når det kommer til opgaver på uddannelsesinstitutioner, vil svar baseret på ChatGPT (og andet AI) stadig anses som snyd.

Kan ChatGPT spores?

Hvis du tager ChatGPT’s svar direkte og sætter ind i en artikel/opgave, så ja – så bliver det nemt sporet.

Men hvis du tager dig tid til manuelt at rette indholdet, vil det blive sværere at spore for plagiatprogrammer. 

En god tommelfingerregel: Desto mere, du ændrer, jo sværere er det at spore. 

Få flere SEO- og skrivetips med ekspresfart

Robot der skriver på skærm for at symbolisere chatgpt
Mon det er sådan, ChatGPT fungerer?

Hvorfor kan ChatGPT svare forkert uden at fortælle, at den er i tvivl?

ChatGPT er bl.a. blevet kendt for at opfinde akademiske kilder ud af det blå og at skrive fulde artikler om emner, den reelt ikke ved noget om – uden at skrive, at det altså ikke er rigtigt, det den skriver.

De forkerte svar skyldes, at ChatGPT ikke er en tænkende enhed. Den fungerer ikke sådan, at den overvejer dit spørgsmål og derefter formulerer et velovervejet svar.

I stedet analyserer den dit spørgsmåls enheder (ordene) og baserer derefter sit svar på den mest logiske sekvens af ord, der følger din indledende sekvens af ord.

ChatGPT’s svarsekvens laves baseret på den massive træning, systemet har været igennem, hvor den har tygget sig igennem milliarder af forskellige tekster.

Og det betyder altså, at det er muligt for den at svare helt forkert. Uden lige at give dig en venlig reminder om det.

Men bare fordi, du ikke kan stole blindt på ChatGPT, betyder det ikke, at du ikke kan bruge den – langt fra.

Det kan godt være, at ChatGPT er venlig, men den har ikke altid ret

Disse ting kan du uden tøven bruge ChatGPT til

ChatGPT på sit nuværende stadie kan vel bedst betegnes som en hjælpehjerne. Den er fantastisk til at give inspiration til dit arbejde – og variationer på noget, du allerede har lavet.

Du kan bl.a. bruge den til følgende:

 • Få idéer til artikler – giv den f.eks. et overemne som ”5 gode tips til en glutenfri morgenmad” og bed den give dig nogle underoverskrifter, som du kan basere artiklen på.
 • Finde fejl i din programmering. Hvis du har skrevet et stykke kode, som ikke virker, kan du sende det, forklare konteksten og fejlen og bede den identificere fejlen. Det gode her er, at du selv kan teste det efterfølgende.
 • Få variationer på overskrifter eller andre vigtige formuleringer – en overskrift er sindssygt vigtig for en artikels performance, og du kan bede ChatGPT om at omskrive dem, du allerede har lavet selv.


Generelt fungerer den i øjeblikket bedst til at fikse fejl og lave variationer på arbejde, der allerede er lavet. Men jeg ville ikke stole på det output, den laver fra bunden – uden selv at tjekke det.

Disse ting bør du endnu ikke bruge den til

Fordi den bedst bruges som en hjælpehjerne, bør du ikke (endnu) lade den tænke for dig – uanset hvad du laver.

Det betyder, at du ikke bør lade ChatGPT gøre følgende – uden kritisk at tjekke igennem, inden du udgiver/sender/videredistribuerer:

 • Skrive hele artikler for dig
 • Oversætte dokumenter uden at tjekke det igennem
 • Programmere og kode ting fra bunden
 • Lave kontrakter og andre vigtige dokumenter
 • Formulere svar på opgaver


Du kan dog sagtens bede ChatGPT gøre ovenstående for dig, hvorefter du selv kvalitetstjekker. Det kræver dog, at du har den nødvendige viden om emnet.

Alternativer til ChatGPT

Der findes efterhånden en række gode alternativer til ChatGPT. Disse er blandt de bedste:

1. Perplexity

Du kan spørge Perplexity om hvad som helst, hvorefter programmet researcher nettet – og svarer på dit spørgsmål. Endda med kildehenvisninger, som netop er en af ChatGTP’s store mangler. 

2. WriteSonic

Writesonic er gearet til marketingarbejde og er super-skarpt til at hjælpe med bl.a. SEO-tekster, SoMe-opslag og generelle hjemmesidetekster.

Husk altid at tjekke ChatGPT's arbejde igennem

Konklusion: Skal du bygge dit marketingarbejde op på ChatGPT?

Nej, det skal du bestemt ikke. Men du skal helt klart bruge ChatGPT som inspiration og hjælp til dit marketingarbejde, hvis det skaber værdi for dig. Det kan f.eks. være:

 • Idéer til SoMe-opslag
 • Variationer på dine overskrifter og indledninger til content
 • Hjælp til planlægning af dit arbejde
 • Idéer til brug af billeder og video


Og alt andet, der ikke har kritisk betydning, hvis svaret er forkert.

FAQ om ChatGPT

Herunder får du de vigtigste spørgsmål og svar til ChatGPT. 

Virker ChatGPT (og AI-genererede tekster generelt) til SEO?

Der er allerede lavet en række tests, hvor 100% AI-genererede tekster er publiceret med målet om at rangere i Google. De fleste er mislykkedes, og derfor bør du ikke basere dit SEO-arbejde 100% på AI.

I stedet kan du bede ChatGPT om at hjælpe dig med idéer, emner og struktur på dine SEO-tekster, som du selv kan færdiggøre med din unikke ekspertviden.

Du skal huske på, at der findes værktøjer bygget på samme teknologi som ChatGPT, som kan detektere, om en tekst er AI-genereret med meget stor sandsynlighed. Disse bruger Googles crawlere også.

Er ChatGPT gratis?

Ja, i sin nuværende form er det gratis at bruge. Men ligesom med andre gratis services er det vigtigt at være opmærksom på, at du sandsynligvis ”betaler” med dine data.

Du kan dog også vælge at betale for en opgraderet version – ChatGPT 4. I øjeblikket (november 2023) er det dog ikke muligt at opgradere, da der efterspørgslen er exceptionelt høj.

Hvorfor virker ChatGPT ikke?

Hvis ChatGPT ikke virker, er der højst sandsynligt for stor serverbelastning pga. øget trafik på platformen.

Det kan nogle gange løse det helt enkelt at lukke platformen ned og åbne den igen.

Hvis den simpelthen ikke giver dig det output, du forventer, skal du prøve at ændre dit input – altså lave en ny prompt.

Hvis du bliver ved med at løbe ind i en blindgyde, kan du prøve at starte en helt ny tråd, hvor du er mere præcis med dit spørgsmål – og hvad ChatGPT skal hjælpe dig med. 

Er ChatGPT en konkurrent til Google?

I øjeblikket er den ikke. Når du googler noget, kan du sortere i de svar (søgeresultater), Google giver dig, og selv vurdere kildens ægthed. 

Det kan du ikke med ChatGPT, der giver dig ét eneste svar – uden en kilde.

Samtidig kan du ikke bruge ChatGPT til at købe produkter og services.

I fremtiden kan man dog sagtens forestille sig, at det bliver en seriøs konkurrent til Google. Google har da også sat ”rød alarm” på i hovedkvarteret og indsat arbejdsgrupper til at udvikle konkurrerende alternativer – og har nu udgivet Bard.

Virker ChatGPT også på dansk?

ChatGPT virker klart bedst på engelsk, men den virker også på dansk. Igen skal du dog være opmærksom på at faktatjekke de svar, den giver dig.

Brug for hjælp til at udnytte ChatGPT's potentiale?

"Jacob er en dygtig kommunikatør, der er særligt skarp til SEO og hjemmesidetekster. Han har lavet arbejde for os i GML-HR siden slutningen af 2019, og vi har været meget tilfredse med hans indsats, der bærer præg af grundighed og hurtig eksekvering."
Søren Laigaard-Andersen
Partner, GML-HR
5/5

Så hjælper jeg dig meget gerne på vej. Jeg er ekspert i at få optimal SEO- og kommunikationsperformance ved hjælp af AI-værktøjer som ChatGPT.

Klik dig videre herunder – og lad os tage en uforpligtende snak.