Sådan laver du en profitabel søgeordsanalyse: 6-trins guide

søgeordsanalyse grafik
På jagt efter søgeord, du kan tjene penge på? Dem finder du med søgeordsanalysen!

Hovedbudskaber i dette indlæg:

 1. Søgeordsanalysen er gennemgang og udvælgelse af potentielt forretningsrelevante søgeord til en hjemmeside.
 2. Du skal bruge en søgeordsanalyse, når du skal i gang med SEO-arbejdet, eller når du skal lægge ny strategi.
 3. Du laver en søgeordsanalyse ved at sætte dig i kundens sted. Hvad søger de på, når de vil købe dine produkter/services?
 4. Husk rent faktisk at analysere på dine søgeord ved at kigge på særligt forretningsrelevans, konkurrence og volumen.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en søgeordsanalyse?

En søgeordsanalyse er en gennemgang af de potentielle søgeord, der kan være værdifulde for din hjemmeside at rangere højt på i Google.

Med søgeordsanalysen ender du dermed med et overblik over de søgeord, din hjemmeside skal gå efter at komme til tops på.

Analysen laves med data indsamlet i programmer som Ahrefs og Google Keyword Planner, hvorefter SEO-konsulenten analyserer de enkelte søgeords relevans og konkurrenceniveau og derefter laver en prioriteret liste, der skal arbejdes videre med.

Hvis du vil arbejde resultatorienteret med SEO, skal du starte med en søgeordsanalyse.

Med søgeordsanalysen finder du nemlig frem til de søgeord, du kan komme til tops på i Google – og uden dem kan du ikke begynde på din søgeordsoptimering

Hvordan laver man en søgeordsanalyse?

Før du kan lave en søgeordsanalyse, skal du kende dit ambitionsniveau for din hjemmeside.

Hvor meget er du villig til at investere i SEO? Hvor stor en indsats vil du selv lægge, og hvor meget ekstern arbejdskraft skal du bruge?

Derudover skal du kende dine kunder. Du kan hurtigt finde en masse søgeord med en masse månedlige søgninger, men hvis dine kunder slet ikke søger på de ord, kan det som udgangspunkt være lige meget.

Når du kender dine kunders sprog, får du også meget nemmere ved den indledende brainstorm-proces.

Søgeordsanalyse guide: 6 enkle trin

Herunder følger de 6 trin, som udgør fundamentet for den succesfulde søgeordsanalyse.

Trin 1: Find dit foretrukne værktøj til søgeordsanalysen

Før du kan gå i gang med din research, starter arbejdet med søgeordsanalysen med at vælge netop det værktøj, der passer bedst til dine behov.

Jeg selv bruger en kombination af værktøjerne Ahrefs og Google Keyword Planner. På Ahrefs kan du få adgang til alle de vigtigste features for omkring 100 euro om måneden, mens du kun kan bruge Google Keyword Planner, hvis du har en aktiv Google Ads konto.

Ahrefs vil dog langt oftest dække dine behov rigeligt.

Et andet godt værktøj er SEMRush, som jeg dog ikke har de store praktiske erfaringer med.

Trin 2: Lav en grov brainstorm – og din første prioritering af søgeord

Når du har udvalgt dit værktøj til søgeordsanalysen, går den første brainstorm i gang. Der er mange måder at gribe det an på, men jeg anbefaler følgende:

 1. Skriv alle ord ned, der relaterer sig til din forretning – og ja, jeg mener vitterligt alle ord
 2. Skriv de ord ned, som dine kunder ofte bruger om din ydelse eller dine produkter


Derefter kan du plotte disse ord ind i dit søgeordsværktøj. Her kan du nemt sortere efter søgevolumen og lave en indledende prioritering, hvor du fjerner alle de søgeord, som ingen søgevolumen har – og ingen dermed søger på.

Disse ord behøver dog ikke nødvendigvis have en reel søgevolumen på 0 og kan faktisk være decideret værdifulde. Men som udgangspunkt kan du gøre det nemt for dig selv og frasortere alle søgeord med en søgevolumen på 0.

En god brainstorm kan til tider være uoverskuelig, men den er nødvendig, når der skal laves søgeordsanalyser

Trin 3: Undersøg hvad dine konkurrenter rangerer på - og stjæl med arme og ben

Når du har lavet din egen basale søgeordsanalyse baseret på mavefornemmelse, kan du lave et lille snydetrick. Du kan nemlig bruge det arbejde, dine konkurrenter allerede har lavet, til din fordel.

Du kan nemlig – via f.eks. Ahrefs – plotte dine konkurrenters hjemmeside ind og se, hvilke søgeord de rangerer på – og om nogle af disse er relevante for din forretning.

Der vil sandsynligvis være en række søgeord, som du også vil have meget stor interesse i at rangere højt på. Hvis du er heldig, vil du opdage, at dine konkurrenter rangerer på disse søgeord på en billig baggrund – altså at de ikke har optimeret særligt grundigt mod søgeordet.

Her har du dit eget lille hul i markedet – og det gælder om at få tilføjet samtlige af disse værdifulde søgeord til din egen søgeordsliste. 

Trin 4: Plot dine søgeord ind i dit søgeordsværktøj og sorter efter volumen

Nu har du en samlet liste af søgeord, som du ved, der er god søgevolumen på. Både dem, du oprindeligt fandt frem til, og dem du fandt frem til via analyse af dine konkurrenters hjemmesider.

Du kan nu sortere dem efter søgevolumen og dermed have det overordnede overblik over en helt central ting:

 • Hvilke søgeord, der potentielt kan drive mest trafik til din hjemmeside – og dermed tiltrække flest potentielle kunder.


Det er vigtigt at understrege, at en høj søgevolumen ikke er alt – langt fra.

For hvad hjælper det at få 1000 besøgende om måneden på et søgeord, der slet ikke er relevant for din forretning? Og hvad hjælper det at gå benhårdt efter et søgeord, som du slet ikke kan komme til at rangere på, fordi konkurrencen i forvejen er for hård?

Derfor følger nu de to afsluttende kritiske trin i din søgeordsanalyse.

Alle kan lave en søgeordsanalyse, hvis man går grundigt til værks

Trin 5: Undersøg konkurrencen på dine søgeord i Google – kan du være med?

Det er ekstremt vigtigt, at du ikke spilder din tid på at gå efter søgeord, som du reelt ikke har en chance for at rangere på.

Hvis du sælger tøj, kommer du f.eks. aldrig til at slå ASOS, Zalando og BOOZT på søgeord som ”T-shirt” og ”Sneakers”.

Derfor skal du være kreativ.

Udvælge dine søgeord med omhu. Google dem, se hvordan konkurrencen ser ud – er det gennemarbejdede sider, der rangerer på søgeordene? Er det store brands, der bliver svære at have med at gøre?

Eller kan du realistisk forvente at slå dem?

Det er svært for menigmand at vurdere, og sådan en beslutning kan kun træffes på baggrund af erfaring. Selv de mest erfarne SEO konsulenter vil ikke kunne garantere dig topplaceringer på søgeord, da den endelige vurdering i sidste ende altid vil være et kvalificeret gæt baseret på data og erfaring.

Mit bedste råd: Vær hellere for lidt end for meget ambitiøs – især i staten. Gå efter søgeord, som du med stor sandsynlighed kan komme til tops på – i stedet for dem, hvor du forventer, at der kun er en mindre chance, og du skal kæmpe hårdt.

Trin 6: Sorter dine søgeord efter vigtighed

Du skal nu vurdere dine søgeord på følgende parametre:

 1. Konkurrence
 2. Forretningsrelevans
 3. Proftabilitet
 4. Søgevolumen


I sidste ende skal du nemlig vælge de søgeord, hvor du kan sige ja til følgende punkter:

 • Du kan realistisk konkurrere på det
 • Du kan realistisk forvente flere kunder/mere omsætning på baggrund af trafikken fra søgeordet
 • Søgevolumen er tilstrækkeligt høj, så du rent faktisk får en god mængde trafik.


Det er usandsynligt, at du finder mange søgeord, der passer på alle de ønskede kriterier. Måske finder du endda slet ingen!

I sådan et tilfælde skal du gøre din prioritering endnu hårdere. Er der måske søgeord, der er forretningskritiske med lav konkurrence, men blot har en lav søgevolumen?

Gå efter dem.

Måske er der søgeord, der har potentiale til at være forretningskritiske, som har en middel søgevolumen og en middel konkurrence?

Gå efter dem.

Du vil finde meget få ”perfekte” søgeord. Tag, hvad du kan få – særligt hvis du er en nystartet og/eller mindre virksomhed.

Hvilken type søgeord skal du fokusere på? Eksempel på hurtig søgeordsanalyse

Der er forskel på søgeord – og den forskel skal du kende, hvis du vil have succes med din søgeordsanalyse.

Måske vil du gerne sælge cykler, og din mund løber med det samme i vand, da du ser, at søgeordet ’cykler’ har en månedlig søgevolumen på 11.000.

Det er mange potentielle kunder til din butik!

Problemet er bare, at chancen for at rangere i top på ’cykler’ er stort set lig 0 for en nystartet hjemmeside.

’Cykler’ er et søgeord uden en særligt specifik søgeintention. Det er for bredt og for svært at rangere på.

Nej, du bør i stedet fokusere på mere specifikke søgeord, hvor det er nemmere at gennemskue intentionen bag søgeordet. 

De såkaldte ”long tail” søgeord.

Det kunne f.eks. være ’billige cykler’, ’brugte cykler’ eller ’vintage cykler’, der har hhv. 900, 2000 og 350 månedlige søgninger.

Det er langt fra sikkert, at disse søgeord er relevante for din forretning. Men heldigvis kan du med denne fremgangsmåde nemt lede videre efter andre søgeord, der passer bedre til dig. 

Hvilke værktøjer er gode til at lave søgeordsanalyser?

Her er de faste værktøjer, jeg bruger til at lave søgeordsanalyser:

Jeg bruger Ahrefs til den grundlæggende analyse. Her finder jeg hovedparten af alle søgeordene.

Google Keyword Planner er mit supplerende søgeordsværktøj. Her kan jeg dobbelttjekke søgevolumen og finde andre spændende søgeord.

Google Search Console bruger jeg til at undersøge, hvad mine kunder rangerer på i forvejen, og hvad de får flest kliks og eksponeringer på. Det er med Search Console, at jeg finder mange af de lavthængende frugter, som vi kan gå efter helt fra starten.

Answerthepublic bruger jeg til at finde de spørgsmål, brugeren har til søgeordet.

Google er det værktøj, jeg bruger til at tjekke sværhedsgraden på søgeordet – ligesom jeg også bruger det til at finde relaterede søgeord til de søgeord, jeg har valgt ud.

Konklusion: Hvor vigtig er en søgeordsanalyse for SEO?

En søgeordsanalyse er alfa og omega for at arbejde effektivt og resultatorienteret med SEO på din hjemmeside. Sammen med linkanalysen er det fundamentet for den samlede SEO-analyse

Som du også vil have lagt mærke til i dette indlæg, vil jeg argumentere for, at det er umuligt at arbejde effektivt med SEO, hvis du ikke laver dit forarbejde og får lavet en god søgeordsanalyse.

Der findes ingen generiske søgeordsanalyser – hvis du er anlægsgartner, kan du f.eks. ikke bare kopiere den konkurrerende anlægsgartners søgeordsanalyse, hvis du nu skulle få fat i den på en eller anden måde.

Han har andre forudsætninger, end du har – andre specialiteter, han kan tilbyde. Måske har han et helt andet budget.

Derfor skal hver eneste søgeordsanalyse tilpasses den enkelte forretning – uanset hvad.

Hvis du har brug for professionel hjælp til at strukturere og udarbejde en profitabel søgeordsanalyse, kan du kontakte mig her.

Brug for hjælp til søgeordsanalysen?

"Scribus har hjulpet os med hele SEO-værdikæden - lige fra indledende analysearbejde til løbende optimering. Vi har været glade for både tilgangen og resultaterne, og jeg sender uden tøven en anbefaling afsted."
Mathias Brask
COO, TwoWheelCompany

Så er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg har lavet 100’vis af søgeordsanalyser i min karriere, og jeg ved lige, hvad jeg skal kigge efter – så du kan ende med netop de søgeord, der kan tjene penge til din forretning.