Hvad er en image-alt tekst? Alt teksters betydning for SEO

Et billede er ikke bare et billede – særligt ikke i Googles øjne. Google kan nemlig ikke læse billeder og har derfor brug for ekstra info om billedet, hvis de skal forstå det, kontekstualisere det og indeksere det.

Og her kommer alt-teksten ind i billedet (så at sige).

Indholdsfortegnelse

Hvad er alt-tekst til billeder?

Alt tekst er kort for alternativ tekst – altså en alternativ beskrivelse af det billede, teksten bruges til. En alt-tekst ser således ud i en hjemmesides kildekode – her med et billede fra mit indlæg om blogindlæg som eksempel:

alt-tekst i kildekoden

Hvad bruger man alt-tekster til?

Alt-tekster bruges primært til 3 ting:

  1. Blinde, der bruger skærmoplæsere, kan få læst et billede op, hvis billedet har en alt-tekst
  2. Hvis billedet ikke kan loades, vil alt-teksten give kontekst til indlægget
  3. Alt-teksten giver ekstra info og kontekst til Google om det indhold, der præsenteres på siden


Dermed er det både sympatisk og strategisk klogt at skrive alt-tekster til de vigtigste billeder på siden.

mand søger på billeder på google

Alt-teksters betydning for SEO

Fordi alt-teksten er med til at give Google mere konkret info om indholdet på din hjemmeside, kan en velskrevet alt-tekst øge dine chancer for at rangere – både i de normale søgeresultater og i billedresultaterne.

Det er derfor en god idé at huske at inkludere dit primære nøgleord i selve teksten. Lad dog være med at spamme det, og lad generelt være med at bruge det, hvis det slet ikke giver mening.

Hvordan skriver man en god alt-tekst til billeder?

Det vigtigste, når man skriver en alt-tekst, er nemlig, at man har fokus på at skrive en god, beskrivende tekst, der hjælper både læseren og brugeren på vej. Du kan bruge følgende vejledning som rettesnor:

  • Forestil dig, at du ikke kan se billedet. Ville du kunne se billedet for dig, hvis du kun læste din alt-tekst? Så har du skrevet en god alt-tekst
  • Vær ikke bange for at skrive en lang tekst, men undgå unødvendige fyldeord som ”her er et billede af en…”. Du kan sagtens undgå denne del, da Google godt ved, at det er et billede – de ved bare ikke, hvad der er på billedet
  • Brug dit nøgleord og vær konkret. Giv så specifik en beskrivelse som muligt af dit billede, både for brugeren og Googles skyld

Godt og dårligt eksempel på alt tekst

Vi forestiller os, at du skal beskrive følgende billede:

Her er et dårligt eksempel på en alt-tekst: ”Stue med møbler”

Et godt eksempel er derimod: ”Lys stue med stort gulvtæppe, orange sofa, mørkt sofabord, spejl på væggen og stor grøn plante i hjørnet”