Hvad er en ghostwriter - og hvordan har rollen udviklet sig?​

Ghostwritere er mere udbredt, end man lige skulle tro.

Selvom det ikke er en enestående egenskab at kunne skrive, er det en kunst at kunne skrive godt. Især hvis du har en vigtig historie, du gerne vil ud med, kan det være svært at få de helt rette ord på papir.

Det kræver både høj dedikation, viljestyrke og gode skrivevaner. Særligt hvis du skal skrive en hel bog.

Står du med en uoverskuelig skriveopgave, er der heldigvis hjælp at hente. Hjælpen kommer i form af en ghostwriter, og flere af verdens mest kendte bøger (særligt selvbiografier) er kommet til på præcis den måde.

To mennesker med lagen over hovederne, forklædt som ghostwritere

Indholdsfortegnelse

Hvad er en ghostwriter egentlig?

En ghostwriter er en person, som er hyret til at tekstforfatte i en andens navn. En ghostwriter er altså et ”spøgelse i teksten”, som skriver teksten for dig.

Teksten skrives af ghostwriteren, men krediteres afsenderen. Man kan dermed sige, at en ghostwriter løfter pennen for en andens hånd og skriver med deres ord.

Hvad bruger man en ghostwriter til?

Tidligere var ghostwritere kendt under det danske ord bladneger. En bladneger skrev taler og andre tekster for folk, som typisk var mere kendte.

I dag bruges ghostwritere til alle typer tekster – og særligt til bøger, rådgivning og sparring på bogmanuskripter, vigtige artikler, salgsbreve og pressemeddelelser.

Ghostwritere bliver typisk hyret af folk, som har en spændende historie, de gerne vil fortælle – men ikke selv har tiden/lysten/evnerne til at fortælle den.

Som ghostwriter er det derfor vigtigt at kunne ramme den særlige tone-of-voice i den opgave, man tilgår, så stilen nærmer sig afsenderens så meget som muligt.  

Giv din fortælling et velfortjent boost

Ved at hyre en ghostwriter til at skrive en bog for dig, kan du få din egen fortælling til at fremstå bedst muligt – og forhåbentlig præcis som du havde tiltænkt.

Når du hyrer en ghostwriter, kan du bruge din energi og ressourcer på netop dét, du gør bedst – og overlade kommunikationen til en specialist.

En bog fuld af eventyrer, skal illustrere en selvbiografi

Ghostwriting af en bog

Når du skriver en bog med hjælp fra en ghostwriter, står ghostwriteren typisk for at skrive hele manuskriptet.

Bogen skrives på baggrund af møder og interviews, hvor dine tanker og ideer om indholdet bliver klarlagt. Ofte får du et par emner, du skal tænke over, forud for det første møde.

Du lægger sammen med din valgte ghostwriter en plan for, hvordan jeres proces skal være. Både i forhold til dine ønsker og ghostwriterens fagspecifikke råd.

Herefter forfatter ghostwriteren din kommende bog. Du vil få et par kapitler til gennemsyn undervejs, så du hele vejen har en god fornemmelse af, at bogen bliver skrevet, præcis som du vil have den.

Alternativt kan en ghostwriter også bruges til rådgivning og sparring på bogmanuskripter, hvis du selv vil stå for selve skrive-delen.

Ghostwriting af ”selv”biografier

Du har måske undret dig over, hvorfor så mange kendte mennesker også er gode til at skrive bøger. Altså samtidig med at de er verdenskendte skuespillere, professionelle fodboldspillere, højtstående politikere eller topchefer i internationale virksomheder?

Og jo, 99% af dem har da også fået lidt ”spøgelseshjælp”.

Det er generelt mere reglen end undtagelsen, at kendte, højstatus mennesker får hjælp til at skrive vigtige tekster. Politikere får ofte hjælp til deres taler, musikere til deres sange og royale til deres selvbiografier.

For selvom selvbiografierne beretter om levede liv og inspirerende selverkendelser, er det meget sjældent hovedpersonen selv, der har siddet ved tasterne.

Ofte afslører f.eks. sætninger i bøgers forord som “fortalt til” eller “i samarbejde med” da også, at hovedpersonen har fået en vis portion hjælp til at skabe sit værk.

Achilleus i den trojanske krig, en illustration af historien i Illiaden

Fortidens ’spøgelser’ – hvordan og hvornår startede ghostwriting?

Ghostwriting er ikke et nyt fænomen, selvom det måske lyder ret moderne.

Faktisk strækker fænomenet ghostwriting sig langt tilbage i historien. Dog har historien et blakket ry, som også er baseret på en del rygter.

Et af de mest prominente rygter går på, at Shakespeare ikke selv skrev alle sine værker.

Det rygtes, at Shakespeare blev frontfigur for en forfatter, som af ukendte årsager måtte skjule sin identitet for offentligheden og dens opmærksomhed.

Selvom rygtet hverken er be- eller afkræftet, er der faktisk nogle forskere, som er overbeviste om, at historien er sand.

De fleste historikere og litteraturforskere er dog stadig enige om, at teorien ikke holder stik – og at det vitterligt var Shakespeare, der selv skrev de verdensberømte værker.

På samme måde sætter kritikere spørgsmålstegn ved, om Homer er den rette at tilskrive æren for Illiaden og Odyseen; de to digte, der nok har haft størst betydning i hele den europæiske litteratur – nogensinde.

Der hersker nemlig tvivl om, hvorvidt Homer er den egentlige forfatter til alle fortællingerne, kun til dele af dem, eller om han blot har nedskrevet de omrejsende rapsoders historier.

Og helt grundlæggende om han i det hele taget nogensinde har fandtes.

Konklusion: Hvem har brug for ghostwriting?

Hvis man har et dokument af en vis vigtighed – f.eks. en tale, pressemeddelelse eller en bog, kan det være en god idé at hyre en ghostwriter.

Her kan man eventuelt spare en del af budgettet ved at skrive selve manuskriptet selv, og så have ghostwriteren med som rådgiver.

Alternativt kan man gå all-in og få ghostwriteren til at stå for det hele. Ofte vil ghostwriteren også foretrække dette, da et dårligt manuskript nærmest kan tage længere tid at rette op på, end simpelthen at skrive det fra ny.