Hvordan arbejder jeg med SEO? 3 trin til øget og mere relevant trafik for din hjemmeside

Da jeg startede med at arbejde med SEO, troede jeg, det var noget kompliceret magi, der blev udført separat fra virksomheden.

Jeg synes stadig, at det er kompliceret. Men jeg ved nu, at det ikke skal fungere som en separat disciplin – det skal tværtimod komme i forlængelse af kerneforretningen.

En SEO venlig hjemmeside er forretningsbaseret og tager udgangspunkt i din virksomhed og din online markedsføringsstrategi.

Indholdsfortegnelse

Det hele starter med dit vigtigste produkt – og dine vigtigste kunder.

Kan du fortælle mig det, kan jeg lave effektiv SEO for dig.

Effektiv SEO er et resultat af indgående kendskab til virksomheden. At arbejde med SEO er lidt ligesom at definere et brand – igennem nøgleordsresearch og -analyse finder man frem til, hvad virksomhedens vigtigste opgave er.


Hvilke problemer har virksomhedens kunder? Hvordan løser man problemet? Og hvilke features er unikke for virksomhedens særlige løsning?

Min arbejdsmetode

Igennem indlægget her vil jeg beskrive mit typiske arbejde med SEO for en fiktiv virksomhed.

Herigennem får du et indblik i, hvordan du selv kan strukturere dit eget SEO-arbejde, og hvorfor jeg vil anbefale, at SEO ikke angribes som noget adskilt fra virksomheden, men i stedet som en helt integreret del af både produktudvikling og branding.

Vi gennemgår således både nøgleordsanalyse, søgeordsoptimering, optimering af metabeskrivelser og optimering af landingssiden.

Det bliver altså ikke kun de klassiske SEO-elementer, vi vil begive os ud i, men også hvordan man sikrer sig en profitabel handling, når ens SEO rent faktisk har virket.

STEP 1: Søgeordssanalyse – afdækning af virksomhedens vigtigste opgaver

Typisk har en virksomhed mere end én måde at genere omsætning på. Ofte har den også flere end to. Nogle har rigtig mange. Jeg starter altid med den vigtigste og arbejder ud fra den.

Vi tager udgangspunkt i en konkret virksomhed, så vi får et eksempel at forholde os til.

Forestil dig en all-around restaurant, tænk Dalle Valle, der både har morgenmad, brunch, frokost, aftensmad, drinks og take-away. Hvad skal man fokusere på her?

Hvad er det vigtigste selling point? Er det noget, vi bare gætter os til? Eller er der en mere analytisk måde at tilgå det på?

Det ’nemmeste’ udgangspunkt er, hvad restauranten omsætter mest på. Hvis det mest populære produkt er frokosten, og det mindst populære produkt er morgenmaden, giver det som udgangspunkt ikke mening at lave SEO med morgenmaden i fokus.

Som udgangspunkt.

Fordi måske ønsker man et helt andet fokus. Måske er man blevet træt af de mange frokoster, der har langt højere omkostninger end morgenmaden.

Måske har man fået en ny idé til en morgenmad, som man rigtig gerne vil prøve af i praksis. I sådan et tilfælde giver det selvfølgelig mening at lave SEO med morgenmaden i fokus.

Men som udgangspunkt, hvis man bare er en helt almindelig virksomhed, der ikke opererer i en Dalle Valle-størrelsesorden, men egentlig bare ønsker noget mere, bedre og nemmere omsætning, vil jeg altid anbefale at starte med de lavthængende frugter.

Hvad klarer man sig bedst på? Hvad kan éns kunder godt lide? Og hvordan giver vi dem mere af det?

Hvordan får vi flere af de gode kunder?

SEO skal altid være profitabelt for virksomheden i sidste ende.

Selvom resultaterne kan tage lang tid at manifestere sig, synes jeg, det giver mening at starte med de resultater, der ligger lige for.

STEP 2: Nøgleordsresearch og -analyse

Når vi har fundet ud af, hvad virksomhedens vigtigste ydelse/produkt/service er, skal vi finde ud af, hvordan brugerne søger, når de vil investere i denne.

Stiller de et spørgsmål? Bruger de mange ord? Bruger de helt specifikke fagord, eller bruger de et mere ”hverdagsagtigt” sprog?

Kort sagt: Hvordan søger dine brugere efter din ydelse? Og hvordan sørger du for at fange, sælge og beholde dem?

Googles logo med SEO inkorporeret

En nøgleordsanalyse starter altid med en definition af mulige søgeord. Denne liste kan være meget lang, afhængig af emnet, vi vil optimere på.

Du begynder altså din nøgleordsanalyse med en helt klassisk brainstorm: Du skriver simpelthen bare alle de relevante ord ned, du kan tænke på.

Og derefter slår du disse ord op og finder ud af, om/hvor meget folk søger på dem.

I vores tilfælde med en morgenmadsrestaurant kunne en brainstorm se sådan her ud:

 • God morgenmad god pris

 • Lækker morgenmad på cafe

 • Æg og bacon

 • Amerikansk brunch

 • Engelsk morgenmad

 • Specialgrød

 • Morgenmadsbuffet

 • Brunchbuffet

 • Frugtsalat

 • Frisk frugt

 • Gourmetmorgenmad

 • havregrød til morgenmad

 • Røræg på økologiske æg

 • Speciallavet morgenkaffe.

 

Og sådan fortsætter det.

Og hvor slår man så nøgleordene op?

Jeg bruger hjemmesiderne UberSuggest og Ahrefs. UberSuggest er gratis og nem at bruge, men Ahrefs er generelt af højere kvalitet.

På UberSuggest plotter man et ord eller en frase ind, og ud kommer både en lang række foreslåede nøgleord samt en masse tal, hvoraf vi vil fokusere vores energi på to af dem: Antal månedlige søgninger og konkurrence.

Vi starter med at ignorere alt med 0 månedlige søgninger. Det giver ingen mening at optimere på noget, som ikke har nogens interesse.

Dernæst favoriserer vi naturligvis dem med flest månedlige søgninger.

Men i løbet af denne proces vil du ret hurtigt opdage det samme mønster gentage sig: Ord og fraser med de fleste søgninger har typisk også den højeste konkurrence.

Derfor gælder det om at finde juvelerne i flokken. Hvad er værd at satse på? Hvor kan vi konkurrere uden at investere 100’vis af timer på content?

(Medmindre man har kapaciteten til det, selvfølgelig – hvis det er indsatsen værd at ranke højt på et bestemt nøgleord, skal man selvfølgelig investere de timer, det kræver.

Det er altid en afvejning inden – er ROI (Return On Investment) høj nok?)

Højt antal søgninger og lav konkurrence. Det bør altid være dit mantra, når du udvælger nøgleord.

Ofte er et kompromis dog på sin plads (og nødvendigt). Hvis dit budget er begrænset, og du leder efter en ’sikker’ investering, bør nedenstående være din prioriterede rækkefølge:

 • Højt antal søgninger og lav konkurrence ->

 • Mellemhøjt antal søgninger og lav konkurrence ->

 • Højt antal søgninger og mellemhøj konkurrence ->

 • Lavt antal søgninger og lav konkurrence ->

 • Mellemhøjt antal søgninger og mellemhøj konkurrence ->

 • Lavt antal søgninger og mellemhøj konkurrence.


STEP 3: Integration af nøgleord – optimering af metabeskrivelser og content

Når jeg har udvalgt mine nøgleord, inddeler jeg dem i kategorierne ”primær” og ”sekundære”. Det primære nøgleord er naturligvis det vigtigste og dét, jeg fokuserer mest på.

Hvis vi har lavet vores research ordentligt og været heldige med at finde et hul i “nøgleordsmarkedet”, har vores primære nøgleord følgende kendetegn:

 
 • Høj vigtighed for virksomheden (prioriteret ydelse eller produkt, man gerne vil omsætte mere på)

 • Højt antal månedlige søgninger

 • Lav konkurrence.

 

Vi fortsætter eksemplet med en restaurant, der vil øge omsætningen på deres morgenmad. Efter en nøgleordsanalyse finder vi ud af, at ordet “morgenmadsbuffet” har mange søgninger, relativt lav konkurrence og er helt centralt for deres ydelse.

Vi vælger derfor “morgenmadsbuffet” som det primære nøgleord. Men hvad så nu?

Det primære nøgleord i metabeskrivelser

Det primære nøgleord har højeste prioritet, og derfor inkluderer vi det de vigtigste steder. Og vi starter i den allerførste brugerkontakt: Sidetitel og Metabeskrivelsen.

Dit primære nøgleord skal indgå både i metabeskrivelsens overskrift og i den tilhørende tekst.

Dette må ikke være en kunstig proces. Det skal indgå naturligt, og du bør ikke være i konkurrence om at bruge nøgleordet flest gange.

Det skal gøres rigtigt – for Googles skyld – men især for dine brugeres skyld.

Når dine brugere søger efter et nøgleord, leder de naturligvis efter det nøgleord i søgeresultaterne.

De skimmer altså metabeskrivelserne, før de træffer en beslutning.

Hvordan i alverden skal de regne ud, at dit site er ekspert indenfor deres søgeord, hvis du ikke bruger det i din metabeskrivelse?

Din side handler om nøgleordet. Så brug det i den første salgstekst, dine online kunder får øje på: Metabeskrivelsen.

Det primære nøgleord på landingssiden og 5-sekundersreglen

Og vi ved jo alle, at et klik er det samme som et salg – eller hvad?

Desværre venter der lidt arbejde forude.

Salget, den profitable handling, skal drives hjem, og det sker på din landingsside. Her skal det primære nøgleord igen i brug som det allerførste.

Jeg plejer at køre efter 5-sekundersreglen. Brugeren skal kunne finde din landingssides absolut vigtigste information på 5 sekunder. Hvis ikke, smutter vedkommende med stor sandsynlighed igen.

Derfor skal det primære nøgleord bruges i din H1-overskrift (en digital betegnelse for din vigtigste overskrift). Og det skal i brug i dit første afsnit. Det skal være nemt at få øje på, og man skal kunne danne sig et nemt overblik. På 5 sekunder eller under.

Igen skal det understreges, at brugen ikke må være kunstig. Det skal være naturligt, og det skal være for din brugers skyld.

Brugeren har søgt på dit nøgleord, har udvalgt dig på baggrund af metabeskrivelsen, og leder nu efter afsnittet omhandlende nøgleordets vigtigste information.

Så, hvad gør du? Du placerer selvfølgelig det vigtigste øverst – eventuelt til venstre (her starter vi typisk vores “rejse” på hjemmesider).

Ellers strøer du det naturligt ud på din side, så brugeren hele tiden har overblikket. Og Google på samme tid er klar over, at din side rent faktisk handler om det udvalgte nøgleord.

De sekundære nøgleord i metabeskrivelser

Det hele skal ikke dreje sig om det hellige primære nøgleord.

Når Google skal vurdere din sides indhold for relevans af det valgte nøgleord, kigges der ikke kun på forekomsten af det primære nøgleord.

De kigger også på relaterede fraser. Og selvom det også er andet end dine sekundære nøgleord, er dine sekundære nøgleord det, som vi vil fokusere på.

De sekundære nøgleord relaterer sig typisk til det primære nøgleord og har typisk lavere månedlige søgninger og/eller højere konkurrence. Oftest har de noget at gøre med beskrivelsen af emnet.

Vi fortsætter eksemplet med morgenmadsrestauranten.

Vi forestiller os, at de har en speciel havregrød, nogle særlige økologiske æg, og en speciallavet colombiansk kaffe, som de gerne vil promovere sig på.

De udvælger derfor “havregrød til morgenmad”, “røræg på økologiske æg” og “speciallavet morgenkaffe” som sekundære nøgleord. (Disse nøgleord er ikke nødvendigvis gode, men skal ses som en illustration af min pointe)

Dine sekundære nøgleord bør være strategisk udvalgte relaterede fraser til dit primære nøgleord, der også selv genererer nogle hits på egen hånd.

Derfor starter din optimering af sekundære nøgleord allerede i metabeskrivelsen.

Hvis muligt, kan du inkludere et sekundært nøgleord i din metabeskrivelses overskrift. Det er det ofte ikke, hvis du vil bevare det naturlige flow omkring det primære nøgleord.

Men du kan altid bruge ét, og også to, sekundære nøgleord i den tilhørende beskrivelse under din overskrift.

De sekundære nøgleord på landingssiden – og andre sider

Dine sekundære nøgleord driver selv trafik, og derfor skal de også være nemme for brugeren at få et overblik over. Dermed skal du også inkludere disse i overskrifter – men dog i overskrifter af mindre vigtighed end dit primære nøgleord.

Du strøer altså dine sekundære nøgleord ud på dine H2- og H3-overskrifter – overskrifter længere nede i det digitale hierarki.

Derudover har de selvfølgelig en naturlig placering i dine brødtekster.

Her skal de også indgå, og det kommer de helt naturligt til at gøre, hvis bare du holder en rød tråd – så kan du nemlig ikke undgå at bruge det ord, som teksten skal handle om.

Derudover bør du opbygge andre sider omkring de vigtigste sekundære nøgleord, så de får deres egne separate landingssider.

 

Afslutning på arbejdet

Herefter er det sådan set bare at bygge dine tekster op omkring dine udvalgte nøgleord. Sørg for den gode kommunikation, og det gode overblik og husk at være sælgende i dine tekster – på den gode måde.